6 Cara Obati Jerawat

Pengetahuan dunia |
6 Cara Obati Jerawat | Jerawat ialah pekara yang paling menjengkelkan dan lazim hidup. Kebanyakan kita telah berada dalam situasi di mana merah hodoh telah muncul pada ketika saat-saat penting ataupun hari yang dinanti-nantikan. Persoalannya ialah: bolehkah anda menghilangkan persoalan ini tanpa perlu membeli barangan yang mahal? Jawapannya yaitu ya! Cuba beberapa ubat-ubatan rumah yang mudah dan semula jadi untuk melawan benjol jerawat yang menjengkelkan ini.

1. Aspirin
Aspirin yaitu anti-radang sehingga dapat menjadi cara yang cepat dan murah untuk membantu mengurangkan jerawat. Ditambah lagi kebanyakan kita sentiasa mempunyai aspirin terletak di sekitar rumah. Cara yang paling mudah untuk menggunakannya yaitu untuk membuat pes dengan 3 bahagian air untuk 1 bahagian aspirin. Setelah campuran itu menebal ambil Q-tip/Cotton bud dan letak pada tempat yang teruk. pes ini akan mengambil masa kira-kira setengah jam untuk mengeras dan mula mengelupas , yang akan menjadi instruksi anda untuk mencuci pes tersebut menggunakan tisu berair atau tuala muka.

6 Cara Obati Jerawat

6 CARA OBATI JERAWAT

2. Berenang
Jika anda mempunyai kolam dikawasan perumahan , cuba pergi untuk berenang. Klorin diketahui bisa mengeringkan kulit anda , yang merupakan informasi baik untuk menghilangkan jerawat. Cuma pastikan seluruh kulit anda lainya lembab untuk mengelakkan kerosakan.

3. Aloe Vera / Lidah buaya
Lidah buaya yaitu bahaya tiga kali ganda. Bukan sahaja beliau menyejukkan kulit anda sehingga ke bawah , dimana beliau terasa ahli , beliau juga mengurangkan keradangan dan kemerahan benjol serta menghilangkan kulit berminyak dari kulit anda.

4. Ubat Gigi
Ubat gigi yaitu pilihan yang baik kalau anda mempunyai benjol raksasa yang ingin dihapuskan dengan cepat. Ia berkesan kerana beliau mengandungi silika , yang merupakan materi yang sama yang boleh didapati di dalam beg daging lembu untuk mengekalkan kelembapan keluar. Oleh itu , ubat gigi telah terkenal untuk mengering dan mengurangkan saiz benjol dalam satu malam. Hanya sapukan pada beberapa tempat yang terjejas sebelum tidur dan cuci habis di waktu pagi.

5. Madu
Di samping rasanya yang lazat , madu yaitu antibiotik semula jadi yang menyebabkan beliau sesuai untuk penyembuhan dan mengurangkan jerawat. Sebagai bonus pemanis kelekitan yang dimiliki madu membantu untuk menghilangkan kotoran yang berlebihan dan kotoran dari kulit anda. Anda boleh menggunakan madu dengan membuat topeng yang mudah. Untuk melaksanakan ini , campurkan dua sudu madu dengan satu sudu teh kayu manis dan sapukan pada muka anda. Ya , beliau boleh jadi agak tidak teraturt. Benarkan campuran tadi untuk menetap di muka anda lebih kurang 10 minit sebelum mencucinya menggunakan air suam.

6. Bawang putih
Saya salah seorang daripada orang yang gilakan bawang putih kerana kelazatan dan keenakan yang diberikan pada kuliner , jadi anda tidak perlu untuk menunjukkan saya alasan untuk menggunakannya lebih daripada yang biasa.

Bawang putih amat baik untuk melawan benjol kerana tahap yang tinggi antioksidan , dan juga 'anti-bakteria , anti-kulat , dan anti-virus. Terdapat dua cara anda boleh menggunakan bawang putih untuk membersihkan jerawat. Yang pertama yaitu langkah pencegahan , yang hanya dengan menambah lebih banyak bawang putih dalam diet anda. Ini membantu kesihatan anda dan juga membersihkan darah , yang boleh membantu untuk menghentikan pertumbuhan benjol gres masa depan. Untuk hasil yang lebih segera , Ambil cengkih bawang putih yang telah dikupas  dan sapukan pada tempat yang bermasalah beberapa kali sehari. Jika kulit anda sensitif , cuba menghancurkan bawang putih dan mencampurkannya dengan sedikit air.

Cara Hilangkan Jerawat

Itulah 6 cara hilangkan jerawat yang bisa anda lakukan dirumah untuk menerima wajah yang lebih sehat dan juga terhindar dari benjol pastinya. Jangan lupa juga dalam proses penyembuhan benjol alangkah baiknya kalau anda selalu menjaga kebersihan wajah anda biar apa yang anda usahakan berjalan dengan lancar.
Load disqus comments

0 komentar